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20/07/2006

Panari Marta


Documento senza titolo

Redù, Frazione di Nonantola
Marta Panari
Rezdora e contadina
Il bensone – Preparazione del formaggio e del salame  

PARTE 3

Sono le 4 e 18. A che ora dobbiamo tirarla giù?
Marta: dés minùt éd sicur
Cosa si mangiava a casa vostra, i vostri piatti ricorrenti?
Marta: le tagliatelle asciutte.
Quando si mangiavano?
Marta: quési tótt i dè, un giorno in brodo, un giorno coi fagioli, a gh’éra i meltaiê, i macarunzèin o i spagàtt, ma si mangiavano meno che i meltagliè, perchè tótt él matèin as pól dir la rezdóra la fèva la pasta e alóra si facevano tant taiadlèin da brod, i quadràtt, i macarunzèin, as fèva tant quei, l’éra sèimper la pasta ch’aa magnèva.
Com’era il vostro ragù?
Marta: al ragù cun un poch éd cunsèrva e basta.
Carne niente?
Marta: a pcarìa as gh andèva ‘na volta o dô a l’an… in macelleria… as gh andèva ménga tótti i dè come adèsa, a-n gh’éra ménga i sold da spènder tótt i dè per al ragù.
Come secondi piatti?
Marta: la zuppa di fagioli era come una minestra, il pane che avanzava si conservava in un sacchetto, poi si metteva una fetta in un tegame, si scaldava il sugo e quando uno cuoceva i fagioli in casa si vuotava e si lasciava riposare un’ora e mezzora, poi si tornava a scaldare e quella lè l’éra la sòppa che adèsa zert’un i van al ristorant per magnèrla.
Con i prodotti dell’orto facevate anche altri piatti?
Marta: a gh éra anch al menestròun e nuètar al fèven con un poch éd spinaz, un poch d’erbòuni, e a gh èra ‘na carota in mez a cla roba lè. Ades al fagh col brod bòun al mnestròun.
 C’era qualche piatto che si faceva solo in certe occasioni, come la sagra?
Marta: nuèter a fevèn i turtlèin e basta, impanèven al pòi col pane e un po’ di formaggio, quando era cotto il pollo a sbativèn dû óv, perché i óv i gh éran sèimper, poi con un po’ éd pan e furmài li impanèva acsè, poi si metteva ad arrostire nel tegame e al gniva piò savurî, piò bòun che in éter mod.
Invece nell’orto cosa c’era? Per esempio cosa si seminava in primavera?
Marta: a primavera al prémm quèl i éren i radecch, l’insalèta, poi dopo a gh’éra i piselli, la rodèa, che si mettevano all’autunno, i cipollotti, i ai, tótta roba che nuètar avìven semper a purtèda éd man, perché a-n gh éra éter, perché a-n gh éra ménga i sold da andèr a fèr la spesa; poi a mitìven i condor, la verza, al capòz e il cavolo, poi a gh éra il carciofo alto così, da fèr sol cot con olio e butèr, él patach. i fasô, i fagioli, li mettevamo in mezzo al granoturco poi li tulìven via, li mitìven al sol, poi lo battevamo o po’ dop al conservèven per l’invern, la rezdóra tótt al siri li mitìva a bagn, perché la mattina dopo erano giù gonfi, pronti che si mettevano a bollire; a-n gh éra ménga i vès come a gh è adèsa.
Che conserve si facevano?
Marta: le conserve as mitìven via a bagno maria.
La conserva di pomodori?
Marta: la dureva anch dû o tri an a bagno maria, invece con la dose diventa cattiva, forte come as dis; invece a bagno maria la roba l’a-n marzés ménga, anche in bottiglia col tappo, come a fèven ‘na volta, poi si andava prendere la bottiglia si metteva in cantina nel fresco e la se psiva druvèr anch dû o tri dè.
Si conservavano anche i piselli?
Marta: anche i piselli a bagno maria, dentro nella bottiglia, poi ci mettevamo il tappo éd sòver con la macchina e is conservèven anch dû an, bastava bollirli anche mezzora.
Oltre ai piselli, anche qualcosa d’altro?
Marta: a miìiven via i marusticàn, un frutto per l’inverno, sempre a bagno maria, adès a gh è él brògni a gh n’è éd tótti él qualitê.

Nel frattempo si è cotto il belsone

Marta: oh però… a-n se staca brisa al stuzicadèint, speràm ch’al sia cot. L’orario è giusto, avevamo detto 10 minuti alle 5.
Ottimo Marta, è buonissimo!
Marta: a l’imparàm quand a vin a cà mê fiol, perchè l’è lò al comisàri.