20/07/2006
Panari Marta
Redù, Frazione di Nonantola
Marta Panari
Rezdora e contadina
Il bensone – Preparazione del formaggio e del salame
PARTE 3
Sono le 4 e 18. A che ora dobbiamo tirarla giù?
Marta: dés minùt éd sicur
Cosa si mangiava a casa vostra, i vostri piatti ricorrenti?
Marta: le tagliatelle asciutte.
Quando si mangiavano?
Marta: quési tótt i dè, un giorno in brodo, un
giorno coi fagioli, a gh’éra i meltaiê, i macarunzèin
o i spagàtt, ma si mangiavano meno che i meltagliè, perchè tótt él
matèin as pól dir la rezdóra la fèva la pasta e alóra
si facevano tant taiadlèin da brod, i quadràtt, i macarunzèin,
as fèva tant quei, l’éra sèimper la pasta ch’aa
magnèva.
Com’era il vostro ragù?
Marta: al ragù cun un poch éd cunsèrva e basta.
Carne niente?
Marta: a pcarìa as gh andèva ‘na volta o dô a l’an… in
macelleria… as gh andèva ménga tótti i dè come
adèsa, a-n gh’éra ménga i sold da spènder tótt
i dè per al ragù.
Come secondi piatti?
Marta: la zuppa di fagioli era come una minestra, il pane che avanzava si conservava
in un sacchetto, poi si metteva una fetta in un tegame, si scaldava il sugo e
quando uno cuoceva i fagioli in casa si vuotava e si lasciava riposare un’ora
e mezzora, poi si tornava a scaldare e quella lè l’éra
la sòppa che adèsa zert’un i van al ristorant per magnèrla.
Con i prodotti dell’orto facevate anche altri piatti?
Marta: a gh éra anch al menestròun e nuètar al fèven
con un poch éd spinaz, un poch d’erbòuni, e a gh èra ‘na
carota in mez a cla roba lè. Ades al fagh col brod bòun al mnestròun.
C’era qualche piatto che si faceva solo in certe occasioni,
come la sagra?
Marta: nuèter a fevèn i turtlèin e basta, impanèven al
pòi col pane e un po’ di formaggio, quando era cotto il pollo a
sbativèn dû óv, perché i óv i gh éran
sèimper, poi con un po’ éd pan e furmài li
impanèva acsè, poi si metteva ad arrostire nel tegame e al gniva
piò savurî, piò bòun che in éter mod.
Invece nell’orto cosa c’era? Per esempio cosa si seminava
in primavera?
Marta: a primavera al prémm quèl i éren i radecch, l’insalèta, poi
dopo a gh’éra i piselli, la rodèa, che si mettevano
all’autunno, i cipollotti, i ai, tótta roba che nuètar
avìven semper a purtèda éd man, perché a-n
gh éra éter, perché a-n gh éra ménga
i sold da andèr a fèr la spesa; poi a mitìven i condor,
la verza, al capòz e il cavolo, poi a gh éra il carciofo
alto così, da fèr sol cot con olio e butèr, él
patach. i fasô, i fagioli, li mettevamo in mezzo al granoturco poi
li tulìven via, li mitìven al sol, poi lo battevamo o
po’ dop al conservèven per l’invern, la rezdóra tótt
al siri li mitìva a bagn, perché la mattina dopo erano giù gonfi,
pronti che si mettevano a bollire; a-n gh éra ménga i vès
come a gh è adèsa.
Che conserve si facevano?
Marta: le conserve as mitìven via a bagno maria.
La conserva di pomodori?
Marta: la dureva anch dû o tri an a bagno maria, invece con la
dose diventa cattiva, forte come as dis; invece a bagno maria la
roba l’a-n marzés ménga, anche in bottiglia col tappo,
come a fèven ‘na volta, poi si andava prendere la bottiglia
si metteva in cantina nel fresco e la se psiva druvèr anch dû o
tri dè.
Si conservavano anche i piselli?
Marta: anche i piselli a bagno maria, dentro nella bottiglia, poi ci mettevamo
il tappo éd sòver con la macchina e is conservèven anch
dû an, bastava bollirli anche mezzora.
Oltre ai piselli, anche qualcosa d’altro?
Marta: a miìiven via i marusticàn, un frutto per l’inverno,
sempre a bagno maria, adès a gh è él brògni a
gh n’è éd tótti él qualitê.
Marta: oh però… a-n se staca brisa al stuzicadèint,
speràm ch’al sia cot. L’orario è giusto,
avevamo detto 10 minuti alle 5.
Ottimo Marta, è buonissimo!
Marta: a l’imparàm quand a vin a cà mê fiol,
perchè l’è lò al comisàri.